Prijava

LD Jelen Čavlje – pobratena lovska družina

LD Udenboršt

Avgust 2012-08-21

 

Preko članka do pobratenja

Ko je leta 1977 praznovala naša LD 30-letnico svojega obstoja in jo je LZS na proslavi 14. oktobra odlikovala z redom LZS II. stopnje, je njen član (žal že pokojni) Rajko Marenčič, v Reviji Lovec – št. 8 ( november 1977 ) napisal članek med katerim je zapisal tudi, da se je v letu 1965 na južni predel Kriške gore priselil iz gojitvenega lovišča »Kozorog« tropič 5 ali 6 muflonov.  LD je pripravila krmišče na katerega so se mufloni takoj privadili. Ker so na robovih Kriške gore dobra rastišča, je kolonija kmalu narasla, še zlasti zato, ker so lovci leta 1971 nabavili 4 kom živali iz Brionov in jih spustili v lovišče.

Gospodarjenje s populacijo, ki se je povečala na okrog 60 živali, se je z leti razširilo na sosednje lovske družine. Mufloni so še danes lovna divjad v skladu z lovskim načrtom.

23. januarja 1978 je predsednik Lovačkog društva »Jelen« Čavlje Zdravko Hlača pisal naši družini pismo v katerem pravi, da so prebrali članek v Lovcu in s prošnjo da omogočimo njihovim lovcem obisk in izmenjavo izkušenj pri gojitvi muflonov in delu društev, kar bi bilo v obojestransko korist.

UO naše LD je na svoji redni seji 6. februarja 1978 odobril sprejem in na srečanje so lovci LD »Jelen« Čavlje  prišli 18. februarja 1978. Lovce so pričakali Rajko Marenčič, Zvone Mokorel in takratni starešina Vili Tomat.

Leta 1980 so lovci LD Udenboršt vrnili obisk, čemur je sledilo vrsto medsebojnih srečanj ob lovskih jubilejih ali na skupnih lovih in ohranjanju lepih lovskih običajev kot je lovski krst in podobno. Tako se je poglabljalo tudi prijateljstvo med člani obeh družin.

Ko je LD Udenboršt odpirala lovsko kočo na Veternem (2. oktobra 1983) in so bile nekaterim članom LD »Jelen« Čavlje podeljene plakete LD Udenboršt, je bila izražena misel o sklenitvi pobratenja med družinama.

Akt pobratenja se je odvijal v soboto 22. decembra 1984 v Domu kulture Čavlje. V svečano okrašeni dvorani s prapori in lovskimi trofejami je predsednik LD »Jelen« Čavlje  Zoretič orisal sodelovanje od prvih začetkov, prebral  dvojezično napisano »Povelju« (listino) o pobratenju, ki sta jo podpisala Milan Zoretič in starešina LD Udenboršt Franc Grašič, Vili Tomat je v imenu Zveze lovskih družin Gorenjske izročil LD Čavlje Plaketo ZLD Gorenjske. Nekaj članov naše družine je takrat prejelo tudi odlikovanja LZ Hrvaške. Pred zaključkom je naš starešina povabil vse na podpis drugega dejanja listine o pobratenju, ki se je potem odvijalo 23. marca 1985 na Brdu pri Kranju. Po svečanem delu so lovci odšli v Križe na ogled lovske razstave in  skupno kosilo.

Po podpisu so se lovci srečevali in udeleževali posameznih slovesnosti, pri enem in drugem društvu, pa tudi na jesenskih skupnih lovih. Ob pomembnejših jubilejih tako leta 1986 kot 1995 (100 let lovstva na Hrvaškem) so naši lovci prejeli odlikovanja LZ Hrvaške.

20. septembra 1997 je prišlo v Naklo 35 članov iz LD »Jelen« Čavlje in ob tej priliki so podelili naši LD trofejo jelena , ki krasi prostore lovske koče na Veternem.

Po letu 2006 so se zaradi motenj znotraj njihove LD odnosi nekoliko ohladili toda novo vodstvo, na čelu z predsednikom Marinkom Liničem, ki je prišlo na obisk v Kranj je odnose zopet normaliziralo

27. novembra 2010 je bila proslava 25. letnice pobratenja in 60. letnica delovanja LD »Jelen« Čavlje z blagoslovitvijo prapora njihove lovske družine. Naša LD je prejela »Povelju« in uro,, nekaj naših članov pa  priznanja.

S pismom, ki ga je dobila naša LD 16. aprila 2012 smo bili obveščeni, da je bil na volilni skupščini 18. marca 2012 izvoljen nov IO, ki ga sestavljajo: Boris Zaharija kot predsednik, Ivica Fućak kot podpredsednik, Ivica Žunič kot član in Giuliano Spinčić kot tajnik.

19. julija letos pa je prišlo novo pismo: »Pozivnica« –  da se udeležimo njihovega »Dneva lovskega društva« v nedeljo 29. julija 2012 v lovskem domu »Kripanj« s pričetkom ob 11. uri.

Gospodar naše LD Matija Janc je po posvetovanju s starešino zbral devet članov, ki so se dogovorili, da je bolje, da se potuje organizirano skupaj z malim avtobusom, in da da vsak denar za prevoz, kot pa da se potuje z več osebnimi vozili.

 

 

Ob določeni uri smo krenili proti Reki. Med potjo v Srednji vasi pobrali še enega člana in  brez velikih zapletov prekoračili mejo s sosedno državo in točno ob dogovorjeni uri prispeli na zborno mesto ob hipodromu oziroma dirkališču pri Platku. Tu so nam dobrodošlico zaželeli vodstvo in člani LD »Jelen« Čavlje  in po osvežilnem napitku in prigrizku smo krenili proti lovski koči »Kripanj«. Ta je že na obronkih pogorja Platak na višini nekaj nad 1000 m.

 

 

»Dan lovačkog društva« se je pričel s svečano otvoritvijo in pozdravom gostov, naše delegacije  in članov sosednjih LD. Temu so sledile določene aktivnosti. Za lovce vsekakor interesantno streljanje na glinaste golobe in tarčo srnjaka, pri čemer so naši člani pokazali, da jim tako tekmovanje ni tuje.  Nekaj več naporov so naši pokazali pri balinanju.

 

 

Ker pa ni šlo za nagrade, je bilo tekmovanje napeto in za vsako točko, ki so jo naši dobili so bili nagrajeni z aplavzom navzočih »firbcev«. Veliko naporov so vlagali člani sosednjih LD v lonce v katerih so kuhali golaž. Ocenjevalna komisija, pri kateri je pomembno vlogo odigral tudi član naše LD Jaka, je pravično  razdelila točke in potem, ko so najboljši kuharji prejeli nagrade, je golaž teknil prisotnim ne glede na mesto, ki ga je dosegel na tekmovanju. Posebno zadovoljne so bile soproge lovcev, ki so se v velikem številu udeležile lovskega dne.

Vse prehitro je prišel čas slovesa in ura odhoda. Tudi na poti proti domu smo bili veseli da na mejnem prehodu ni bilo zastoja in ker so se že oglasili naši želodčki, se je okrepčilo zelo prileglo. Obogateni z vitamini smo krenili proti domu in v večernih urah smo bili na istem mestu kjer smo se zjutraj zbrali.

Vsi po vrsti smo rekli, da nam ni žal da smo šli in da nam bo obisk ostal v lepem spominu.

 

Kranj 21.8.2012                                                                       Zapisal: Vili Tomat